Dag van de Reformatie

Vandaag viert Duitsland dat het precies 500 jaar geleden is dat Maarten Luther zijn welbekende 95 stellingen op de deur van de kerk in Wittenberg gespijkerd heeft. Deze dag wordt ook wel aangemerkt als Reformatiedag. Dit jaar is het een landelijke feestdag in heel Duitsland. In Nederland wordt er beduidend minder aandacht aan besteed.

Duitsland en Nederland zijn buurlanden, maar toch zijn er vele onderlinge verschillen, ook op het gebied van ondernemen en handel drijven. Spreek jij als Nederlandse ondernemer jouw Duitse collega op de juiste manier aan? Weet jij hoe je goed voorbereid een onderhandeling met een Duitser in gaat? Dit soort vragen zijn essentieel wil jij als Nederlander succesvol zaken kunnen doen met Duitsers.

Snel zaken doen? Nee joh, eerst een kop koffie!

In Duitsland is het heel normaal dat er bij een zakelijke bespreking snel de belangrijke zaken besproken worden. Daarnaast hecht de Duitser waarde aan de mate van deskundigheid die zijn/haar partner uitstraalt. De Nederland zal echter proberen een ontspannen sfeer te creëren, het vertrouwen van de partner in kwestie te winnen en daarna pas tot zaken te komen. In Duitsland is het proces van kennismaking tot zakendoen korter dan in Nederland. Pas je hieraan aan en kom snel tot zaken. Dit verhoogt de kans op succes.

Uhm.. dat weet ik eigenlijk niet zeker..

Kennis van zaken hebben is van groot belang wanneer jij als Nederlander met jouw Duitse partner in onderhandeling bent. Duitsers hechten veel waarde aan een goede voorbereiding en een capabele gesprekspartner. Weet dus van tevoren precies wat je nodig hebt aan informatie, zorg dat deze informatie waterdicht is en ben concreet in je communicatie. Noem je cijfers in het gesprek (aantallen of geld)? Doe dit alleen als ze kloppen en je ze duidelijk kunt toelichten. Kennis hebben van wat je doet is een ding, het over kunnen brengen is daarnaast belangrijk en cruciaal voor een succesvol gesprek.

Hoe gaat het met u? U? Zeg maar je!

De manier waarop een Nederlander iemand aanspreekt is vaak afhankelijk van de leeftijd en status van de persoon die je tegenover je hebt. In Nederland is het niet gek als er tussen een directeur en een medewerker met ‘je’ en ‘jij’ gesproken word. Probeert een medewerker in Duitsland echter zijn directeur aan te spreken in de ‘je’-vorm, dan zal de medewerker er op gewezen worden waar hij/zij staat in de hiërarchie ten opzichte van de directeur. En niet alleen de directeur moet met ‘u’ aangesproken worden binnen een Duits bedrijf, ook de collega een bureau verderop! Doe jij als Nederlander in gesprek met een Duitse partner dit niet, dan is je kans op een succesvol einde klein. Doe je dit toch en zonder succes? ‘Sie’ je wel dat dat niet werkt. 😉

Mijn baas had een lunchafspraak, daarom ben ik er!

In Nederland kan het best voorkomen dat aan de ene kant van de onderhandelingstafel een directeur zit, terwijl aan de andere kant een assistent-manager het woord voert. Een Duitse directeur wil onderhandelen met een Nederlandse directeur. Stuurt een Nederlands bedrijf een beslissingsbevoegde die lager in de hiërarchie staat, dan is de Duitser snel geneigd zich niet serieus genomen te voelen. Daarnaast worden in Nederland vaker in samenspraak beslissingen genomen, terwijl in Duitsland de directeur de meeste beslissingen neemt. Belangrijk om te weten: Weet van tevoren wie je tegenover je hebt in het gesprek en speel hier op in!

Dit zijn slechts een aantal punten waarop gelet moet worden bij het zakendoen met een Duitse partner. Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op!