Door opvoeding en onderwijs gedragen mensen uit verschillende landen compleet anders.

Tussen Duitsland en Nederland zijn er ook culturele verschillen die op het eerste gezicht niet opvallen. Het is belangrijk dat medewerkers, die contact hebben met buitenlandse collega’s, kennis hebben over deze verschillen en hier rekening mee houden. Wereldwijd zijn er grote en diverse verschillen. Door je goed te verdiepen in andermans cultuur voorkom je dat je de plank misslaat. In het ergste geval worden de verschillen niet gezien en de verkeerde conclusies getrokken, met alle gevolgen van dien.

Culturele dimensies van Geert Hofstede

Er bestaan diverse modellen om de culturele verschillen in kaart te brengen. Een mogelijkheid is het Culturele Dimensies Model van Geert Hofstede. Hij heeft talloze prijzen ontvangen voor zijn cultuuronderzoek. Het model is gebaseerd op wereldwijde enquêtes in 70 landen. Het is verdeeld in zes dimensies waarbij verschillende eigenschappen aan elkaar gekoppeld worden. De dimensies zijn: machtsafstand, individualisme, onzekerheid vermijden, mannelijkheid en timing en plezier. Per dimensie zijn er twee oriëntaties die precies het tegenovergestelde zijn. Dus is vrouwelijkheid het tegenovergestelde van mannelijkheid.

De grootste verschillen tussen Nederland en Duitsland zijn de punten van mannelijkheid en genot.

De Nederlandse cultuur is vrouwelijk ingesteld, de Duitse cultuur nogal mannelijk. In Nederland zijn mensen en relaties zeer belangrijk, terwijl in Duitsland geld en dingen een belangrijke rol spelen. Hieronder volgt een tabel met de afzonderlijke gebieden en kenmerken, waar de verschillen duidelijk worden.

Gebied


Mannelijkheid (Duitsland)


Vrouwelijkheid (Nederland)


Sociale normen

 

 


· Zelfgeoriënteerd

· Geld en dingen zijn belangrijk

· Leven om te werken


· Relatiegeoriënteerd

· Levenskwaliteit en vrienden zijn belangrijk

· Werken om te leven


Politiek

 


· Economische groei zeer belangrijk

· Conflicten worden opgelost door macht


· Bescherming van milieu is belangrijk

· Conflicten opgelost door onderhandelingen


Werk

 

 


· Verschillend loon man/vrouw

· Weinig vrouwen in management

· Geld is belangrijk


· Gelijk loon man/vrouw

· Vrouwen en mannen in management

· Vrije tijd is belangrijk


Familie en school

 

 


· Traditionele familiestructuur

· Mannen tonen geen zwakheid

· Fouten maken is erg


· Flexible familiestructuur

· Mannen en vrouwen kunnen zwakheid tonen

· Fouten maken is niet erg


De twee grote verschillen doen zich voor bij plezier. In Nederland is plezier een onderdeel van de kwaliteit van het leven. Zelfrealisatie is het belangrijkste levensdoel. Vriendelijkheid en optimisme staan centraal. In Duitsland is een ernstige gelaatsuitdrukking juist een teken dat men serieus genomen moet worden. Een asceet, een norse manier van leven, wordt gewaardeerd. De eigen behoeften staat niet centraal maar men leeft meer voor de algemene samenleving.

Wil je meer te weten komen over de verschillen tussen de Duitse en Nederlandse cultuur? Smartchecked werkt al vele jaren voor bedrijven in zowel Nederland als Duitsland en is expert op het gebied van internationaal zaken doen. Meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan ons seminar of neem contact met ons op.