De WhatsApp Business App is in Januari 2018 gelanceerd en is speciaal ontwikkeld voor eigenaren van kleine ondernemingen. Het dient voor een zeer simpele communicatie tussen de ondernemer en de klanten. De app komt met functies zoals het automatisch antwoorden, berichten sorteren en het snel beantwoorden van klanten. Op dit moment is WhatsApp Business alleen verkrijgbaar voor Android toestellen.

Bedrijfsprofiel

Als jij de app WhatsApp Business hebt gedownload, dan vraagt de app om je mobiele nummer in te vullen. Als je dat gedaan hebt dien je jouw bedrijfsprofiel aan te maken. Hier vind je informatie over de vestigingsplaats van je bedrijf, het e-mailadres, de website en een korte omschrijving van jouw onderneming, zodat klanten weten met wie ze contact hebben.

Functies voor het ondernemen

Voor het snel beantwoorden van klanten berichten biedt WhatsApp Business welkomstberichten aan na het ontvangen van een eerste klantenbericht. Ook is het mogelijk om afwezigheidsberichten in te stellen. Handig voor de momenten waarop je niet bereikbaar bent.

Je kunt binnen de app ook je klanten labels toekennen. Bijvoorbeeld: ‘Nieuwe klant’, ‘Nieuwe bestelling’, ‘Betaald’ etc. Door het toekennen van een label aan je gesprekken kun je deze sorteren en gemakkelijk weer terugvinden.

WhatsApp Messenger & WhatsApp Business op één smartphone

Het is mogelijk om zowel WhatsApp Messenger als ook WhatsApp Business op één smartphone te installeren en tegelijkertijd te gebruiken. Let op, beide apps moeten wel met een verschillend nummer verifieerd worden.

Geschikt voor vaste nummers

Wanneer je in WhatsApp Messenger je mobiele nummer al gebruikt, kun je de WhatsApp Business app met een vast nummer verifiëren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld het nummer van de onderneming voor gebruiken. Om dit nummer te verifiëren dien je op de ‘bel mij’ optie te klikken. WhatsApp zal dan contact met je opnemen voor het doorgeven van de code.

WhatsApp Web

De WhatsApp Messenger was al via WhatsApp Web op de computer te gebruiken. Maar ook WhatsApp Business is te gebruiken met deze functie. Alle functies die je al kende binnen WhatsApp Messenger zal je ook terugvinden binnen WhatsApp Business zoals; groep chats, gratis bellen, offline berichten etc.

De voordelen van WhatsApp Business

  • Voordeel is dat je met meerdere collega’s via hetzelfde account kunt werken. Bij WhatsApp Messenger kan dit maar met 1 persoon tegelijk
  • Je kunt een account aanmaken met een vast telefoonnummer, je bent dus niet meer afhankelijk van een 06-nummer
  • Je kunt je berichten verzenden en ontvangen op je computer
  • Je krijgt bij WhatsApp Business een bedrijfsprofiel, WhatsApp zal deze gegevens verifiëren waardoor het account kan worden voorzien van een groen vinkje achter de bedrijfsnaam
  • Je kunt automatisch berichten inplannen. Zoals bijvoorbeeld een afwezigheidsbericht, welkomstbericht of antwoord geven op veel gestelde vragen

Statistieken

Bij de WhatsApp Business app heb je de mogelijkheid om statistieken te bekijken. Bijvoorbeeld hoeveel berichten er verzonden zijn en hoeveel berichten er ontvangen zijn. In de toekomst zal WhatsApp dit nog uitbreiden.

Nog gratis

De WhatsApp Business app is op dit moment nog voor iedereen kosteloos te gebruiken. WhatsApp heeft nog niet aangegeven of de app in de toekomst betaald moet worden. Het vermoeden bestaat dat de kosten die voor de app betaald moeten worden afhankelijk zullen zijn van de grootte van de onderneming.

Wil je meer informatie ontvangen over hoe je WhatsApp Business voor jouw onderneming kan inzetten? Neem dan contact op met Smartchecked. Graag geven wij jou advies en bepreken we de mogelijkheden.