Natuurlijk wil iedereen zoveel mogelijk bezoekers op zijn of haar website krijgen. Je kunt je website optimaliseren en het aantal bezoekers op je website aanzienlijk vergroten door een goede inzet van SEO (zoekmachine optimalisatie). Maar het hebben van veel bezoekers is niet genoeg. Wat ook ontzettend belangrijk is, is het gebruiksvriendelijker maken van je website, oftewel het verhogen van de usability van je website.

Vergelijk het met een supermarkt: als er elke dag veel klanten komen, maar deze kunnen niet vinden wat ze zoeken en verlaten je winkel zonder iets te kopen, dan heb je hier niets aan en zal je snel je deuren moeten sluiten. Voor een website werkt dit precies zo: je moet je bezoekers bij de hand nemen en hen door de website heen leiden: je moet ze de weg wijzen.

Een gebruiksvriendelijke website zorgt ervoor dat bezoekers makkelijker kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn en zo dus sneller hun doel bereiken. Een gebruiksvriendelijke website genereert op deze manier conversies, terwijl een niet gebruiksvriendelijke website er toe kan leiden dat bezoekers snel afhaken en niet meer terug komen.

Er zijn verschillende elementen die invloed hebben op de usability van je website:

  • Technische elementen: snappen de bezoekers hoe je website werkt?

  • Grafische elementen: voldoet het design aan de verwachtingen van de bezoekers en staat het de gebruiksvriendelijkheid niet in de weg

  • Inhoudelijke elementen: staat alle benodigde informatie op de goede plaats op je website?

Zo zie je dat er op veel verschillende punten gewerkt kan worden aan de usability van een website. Er is echter niet één standaard manier om de usability van een website te verbeteren en zo conversies te stimuleren. De maatregelen die toegepast moeten worden zijn voor elke website anders. Hieronder zullen we je tips geven die je op weg kunnen helpen om je website gebruiksvriendelijker te maken en zo meer conversies te genereren.

6 tips voor het verbeteren van website usability:

1.    Zorg ervoor dat je je bezoekers en hun doelen kent.

Stel je bezoekers vragen die om erachter te komen wat hun doelen zijn en hun verwachtingen van de website. Je kunt de website hier dan aan aanpassen zodat de website gebruiksvriendelijker wordt. Een van de hoofddoelen van usability is namelijk om te zorgen dat bezoekers zo snel mogelijk hun doel kunnen bereiken.

2.    Zorg voor een makkelijke en duidelijke navigatie.

Hiermee wijs je bezoekers de weg en zorg je ervoor dat ze alles makkelijk en snel kunnen vinden. Ook kun je in één oogopslag duidelijk maken wat je de bezoeker van de website te bieden hebt.

 3.    Zorg voor een duidelijke en doelgerichte homepage.

Zoals gezegd bezoeken mensen je website altijd met een bepaald doel voor ogen. Het is essentieel de hoofddoelen te achterhalen en hiernaar te verwijzen op de homepage. Als namelijk blijkt dat de meeste mensen op je website komen om prijsinformatie te achterhalen of om contactgegevens op te zoeken, is het belangrijk dat hiernaar direct verwezen wordt op de homepage zodat het makkelijk vindbaar is.

4.    Zorg voor één duidelijke call-to-action per pagina.

Om conversies te genereren is het natuurlijk erg belangrijk om call-to-actions te plaatsen. Zorg er echter voor dat er geen overdosis aan call-to-actions op één pagina staat en bepaal voor jezelf wat je wilt dat mensen doen nadat ze de pagina hebben gelezen. Maak hier de primaire call-to-action van en laat deze extra opvallen door de button kleur te laten contrasteren met de achtergrondkleur. Meer over call-to-actions lees je binnenkort in een volgend blog.

 5.    Zorg ervoor dat je een zoekmachine op je website hebt.

Hier wordt veel gebruik van gemaakt en zo vinden bezoekers snel waar ze naar op zoek zijn.

6.    Zorg voor consistentie op je website.

Zorg ervoor dat je overal dezelfde terminologie gebruikt, maar ook dat de navigatie hetzelfde blijft en buttons er hetzelfde uitzien.