De Efteling heeft er 14.844, McDonald’s heeft er 8.881.147 en Disney zelfs meer dan 25,5 miljoen: Fans op Facebook, oftewel ‘likers’. Elke onderneming die een eigen Facebook-pagina heeft wil zoveel mogelijk fans. Met slechts één druk op de ‘vind ik leuk’- knop bent u fan van een bepaalde Facebook-pagina (bijvoorbeeld die van ons), maar hoe zorgt u ervoor dat de Facebook-gebruiker uw pagina leuk gaat vinden? Hierbij 10 tips om meer Facebook-fans te creëren:

 1. Pimp your page
  Een goed begin is het halve werk: maak uw Facebook-pagina aantrekkelijk. Denk hierbij aan: 1) een aantrekkelijk profielafbeelding, 2) een goede omschrijving van de Facebook-pagina en 3) een korte URL (bijvoorbeeld facebook.com/bedrijfsnaam). Ook is het mogelijk om een welkoms-pagina te creëren voor niet-likers. Deze welkoms-pagina kan bezoekers van de facebook-pagina aanzetten om op ‘vind ik leuk’ te klikken.
 2. Organiseer een wedstrijd!
  Eenvoudiger kan het niet: “Vind mij leuk en maak kans op een gratis hotelovernachting!”. Door een wedstrijd te organiseren kunt u nog makkelijker nieuwe likers verwerven.
 3. Analyse: inspelen op doelgroep
  Facebook laat verschillende statistieken zien van de bezoekers van uw Facebook-pagina, door deze informatie te gebruiken kunt u nog beter inspelen op de wensen en behoeften van uw fans. Zorg ervoor dat u de ‘taal’ van uw fans spreekt!
 4. Interactie
  Interactie, daar draait Social Media om: het gesprek met uw doelgroep! Facebook is een uitstekend sociaal netwerk om de interactie met uw doelgroep aan te gaan. Zorg ervoor dat u reageert op reacties die uw fans plaatsen, plaats zelf berichten op de prikborden van de fans en vind ook zelf andere Facebook-pagina’s leuk.
 5. Maak het makkelijk: Like button
  Door een ‘Like-button’ te plaatsen op uw website maakt u het voor Facebook-gebruikers nog makkelijk om uw Facebook-pagina leuk te vinden. Het maken van een Like-button is zeer eenvoudig.
 6. Adverteer
  Ondanks dat de inzet van Social Media begint met het luisteren naar uw doelgroep, zal u eerst bekend moeten maken dat u klaar bent om te luisteren! Dit kunt u doen door reclame te maken voor uw Facebook-pagina. Bijvoorbeeld door een link van uw Facebook-pagina te plaatsen op: uw e-mailhandtekening, visitekaartje, website, blog en LinkedIN-pagina. Ook kunt u via de traditionele mediakanalen (print/tv/radio) reclame maken voor uw Facebook-pagina. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar dit Youtube-filmpje waarbij verwezen wordt naar een Facebook pagina.
 7. Zoek vrienden
  “Gij die zoekt, zult vinden”. Stel uw Facebook-pagina voor aan uw eigen vrienden of aan personen (bijvoorbeeld uw klanten) waarvan u denkt dat zij geïnteresseerd zullen zijn in uw Facebook-pagina.
 8. Maak ze onderdeel van de club
  Biedt uw Facebook-fans iets extra’s: bijvoorbeeld een kortingscoupon of informatie die enkel voor fans beschikbaar is. Zorg ervoor dat de fan een toegevoegde waarde ervaart op het moment dat hij fan is van uw Facebook-pagina.
 9. Link & Like
  Het mooie aan de verschillende sociale media kanalen is dat zij goed met elkaar kunnen samenwerken. Maak hier dan ook gebruik van: plaats uw WordPress of Blogger –posts, Youtube-filmpjes en Twitter berichten makkelijk op uw Facebook pagina door gebruik te maken van de verschillende Facebook toepassingen en apps!
 10. Zorg voor goede content
  Het belangrijkste aan uw Facebook-pagina is de content. U kunt honderden nieuwe fans verwerven: het is juist de kunst om ze ook vast te houden. En het vasthouden van Facebook-fans kan enkel met goede content. Met content wordt alle informatie bedoeld die u met uw fans op Facebook deelt: informatie over uw onderneming, nieuws, foto’s, video’s, een blog etc. Een fan zal een fan blijven naarmate u, in de ogen van uw fan, interessante informatie blijft bieden

Sinds kort hebben wij, bij Smartcheck, ook een gloednieuwe Facebook-pagina! Laat u inspireren, vind ons leuk en ontvang helemaal gratis het Social Media kennisboekje “Wat is Social Media”. Bovendien vindt u op onze Facebook-pagina volop informatie over het gebruik van Social Media.