Er wordt veel gesproken over nieuwe social media platformen, de nieuwste trends voor 2015 en de af- en/of toename van gebruikers op deze platformen. Jongeren lopen weg van social media en Facebook zou op zijn retour zijn. Is dit zo, is er reden tot ongerustheid en wat kunnen we met deze informatie?

De cijfers op een rijtje:

Om inzichtelijk te maken wat de trends zijn op gebied van social media hebben we gebruik gemaakt van de cijfers uit het Nationale Social Media Onderzoek 2015 van onderzoeksbureau Newcom Research & Consultancy. We bespreken hier met name ‘the Big Five’ social media platformen in Nederland:

Facebook

Hieruit blijkt dat er inderdaad (voor het eerst) een afname te zien is in het aantal gebruikers van Facebook onder jongeren (15 t/m 19 jaar). Echter maken gemiddeld gezien juist meer Nederlanders gebruik van Facebook (9,4 miljoen gebruikers) en is er ook een stijging in het dagelijks gebruik. Ondanks dat veel jongeren tussen van 15 t/m 19 jaar (50%!) gebruik maken van Instagram, blijft Facebook nog steeds het grootste social media netwerk voor jongeren.

Twitter

Twitter is licht gestegen in het aantal gebruikers. Echter, het dagelijks gebruik in Nederland is met 33% afgenomen. Net als bij Facebook is het aantal gebruikers van Twitter in de leeftijdscategorie 15 t/m 19 gedaald, maar de daling is hier ook te zien bij de leeftijdsgroep hierboven (20 t/m 39 jaar).

LinkedIn

Er is een lichte daling te zien in het aantal gebruikers van LinkedIn (nu 3,8 miljoen Nederlanders), maar er is wel een stijging in het dagelijks gebruik van Linkedin, voornamelijk onder de 40-plussers.

Youtube

Na Facebook is Youtube het meest gebruikte sociale netwerk, met 6,8 miljoen Nederlandse gebruikers, waarvan 1,2 miljoen dagelijks. Ook hier is het dagelijkse gebruik gestegen.

Google+

3,9 miljoen Nederlanders maken gebruik van Google+, waarvan 1,3 miljoen dagelijks. Er is een stijging te zien van 30% in het dagelijkse gebruik van Google+.

Overige platformen

Onder de overige platformen is vooral Instagram en Pinterest populair. Bij deze platformen neemt het gebruik enorm toe (Instagram +35% en Pinterest zelfs 101%!). Instagram is vooral populair onder jongeren, Pinterest onder vrouwen.

Wat kun je hiermee?

Smartchecked krijgt vaak de vraag van bedrijven: er zijn zoveel social media platformen en zoveel veranderingen in het gebruik ervan, wat moeten we hiermee? Dit kunnen we toch niet bij houden? Wat moeten we kiezen? Bij berichtgeving over jongeren die weglopen van Facebook en Twitter beginnen veel ondernemers zich zorgen te maken. Ons advies:

Wat past bij jou?

Ons advies is altijd om goed te kijken naar welk platform past bij jouw bedrijf en doelgroep. De doelgroep van elk platform kun je specifiek bekijken in het volledige rapport van Newcom, overweeg hierbij ook goed of het platform past bij je bedrijf. Maak keuzes en begin niet meteen met alle sociale netwerken tegelijkertijd. Bedenk alvorens je begint aan een nieuw sociaal netwerk ook eerst: is dit een netwerk dat mijn doelgroep gebruikt, past het bij mijn bedrijf en is het een aanvulling en meerwaarde op mijn bestaande activiteiten? Wanneer je bijvoorbeeld jongeren als doelgroep hebt, kun je naar aanleiding van bovenstaande trends concluderen dat je moet overwegen om (naast Facebook en Twitter) ook met Instagram aan de slag te gaan, om deze doelgroep optimaal te blijven bereiken.

Gebruik je eigen netwerken als spil in het web

Wij adviseren om je niet volledig te richten op 1 sociaal netwerk voor je communicatie met de klant. Gebruik altijd je website en andere eigen netwerken (bv. e-mail) als basis, omdat je hier zelf het beheer over hebt, en probeer hier je communicatie vanuit sociale netwerken aan te koppelen. Ondanks alle trends en voorspellingen weet je nooit wat er gebeurt en welke platformen het belangrijkst worden of blijven. Kijk bijvoorbeeld naar de snelle ondergang van Hyves. Probeer jezelf niet teveel afhankelijk te maken van een sociaal netwerk, maar via de website zelf de communicatie met de klant in de hand te houden.

Meer weten over online marketing trends in 2015? Of wil je meer weten over hoe jij social media passend kunt inzetten voor jouw bedrijf? Neem contact op met een van onze specialisten!