Binnen no time heeft Pinterest 10 miljoen unieke bezoekers gehaald. Het aantal groeit nog gestaag door. Maar wat is Pinterest precies en hoe kan jouw bedrijf hier gebruik van maken?

Wat is Pinterest?

Pinterest is het nieuwe social media kanaal in de vorm van een online prikbord. Op deze prikborden kunnen afbeeldingen geprikt (“gepinned” ) worden, zoals foto’s, video’s en plaatjes. Op Pinterest is het mogelijk om verschillende prikborden en Pinners (mensen die een profiel op Pinterest hebben) te volgen, opmerkingen achter te laten, afbeeldingen te “repinnen”en en te “liken”. Pins kunnen gesorteerd worden op categorieën. Zo kun je afbeeldingen die bij elkaar horen overzichtelijk bij elkaar houden. Het is uiteraard mogelijk om je Pins te delen via je andere social media kanalen. Klik en bekijk hieronder de infographic met leuke feitjes over Pinterest.

Toepassingen voor bedrijven.
Door de sterke groei van Pinterest is het interessant voor bedrijven om hier gebruik van te maken. Hieronder een aantal toepassingen die je kunt gebruiken binnen je bedrijf:

Genereer web verkeer
Net als de andere bekende social media kanalen, heeft Pinterest een ‘follow button’ die je op een website kunt plaatsen. Daarnaast is er een‘pin it button’, waarmee mensen direct een afbeelding op hun prikbord kunnen pinnen. Pinterest maakt het haar gebruikers graag gemakkelijk: op de website zijn de codes van deze buttons te vinden. Je kunt het dus  direct kopiëren naar je website.

Brainstormen / Inspiratie
Gebruik Pinterest om op nieuwe ideeën te komen. Waan je in de eindeloze stroom aan afbeeldingen. Inspireer naast jezelf ook klanten door het delen van afbeeldingen. Je kunt bijvoorbeeld klanten helpen met webdesign of inrichtingen. Hiermee betrek je de klant direct met het proces. De verschillende categorieën maken het makkelijker om gerichter te zoeken naar de inspiratie die je nodig hebt.

Social bookmarking
Het internet zit vol met talloze interessante pagina’s. Soms heb je de behoefte om een aantal pagina’s op te slaan voor later. Maar juist wanneer je die ene website wilt hebben kan je het niet meer vinden tussen al die andere. Pinterest kan je daarbij helpen. Door verschillende links op te slaan op een prikbord is het meteen ook een interessant bookmarking system. Sla je favoriete pagina’s op en deel het met anderen!

Werk samen!
Pinterest heeft twee mogelijkheden voor alle prikborden: prikborden alleen van jou en prikborden die je met andere mensen kunt delen. Het gebruiken van open prikborden maakt het mogelijk om samen met anderen inspiratie op te doen. De mogelijkheden zijn hierbij uitlopend: brainstorming, delen van projecten, het houden van acties, en meer.

Promoot je producten of diensten

Aangezien Pinterest een hele populaire website is, kan het aantrekkelijk zijn om het te gebruiken om producten of diensten te promoten. Het is wel belangrijk erop te letten dat je er niet uit wordt gegooid wegens spam. Maak geen prikborden aan die puur gericht zijn op het aansmeren van producten of diensten. Vooral voor winkels en webshops is dit een effectieve manier om aandacht te krijgen. Door het plaatsen van mooie foto’s van producten op prikborden gebruik je Pinterest als etalage. Pins met een waardsymbool ($ of £) in het bijschrift, worden automatisch herkend en in je afbeelding geplaatst.

Netwerken
Uiteraad is Pinterest om relaties op te bouwen met andere mensen. Net als andere social media kanalen kun je mensen volgen met dezelfde interesses en gedachtes uitwisselen. “Like” / en of “repin” hun links en laat berichten voor anderen achter. Door actief te zijn vergroot je de kans dat andere reageren op jouw “pins”.

Momenteel moet je eerst uitgenodigd worden om lid te kunnen worden van Pinterest. Via de website van Pinterest kun je op een wachtlijst geplaatst worden, maar het is ook mogelijk om een uitnodiging te ontvangen van iemand die al lid is van Pinterest. Vergeet ons niet te volgen op http://pinterest.com/smartcheck/.

Natuurlijk zijn er nog vele andere mogelijkheden voor bedrijven op Pinterest. Heb jij nog opmerking of ideeën? Laat het ons weten!