Do’s en dont’s voor ondernemen in Duitsland.

Er zijn mogelijkheden om in Duitsland te ondernemen voor Nederlandse bedrijven aan de grens. De ligging is ideaal en de Duitse economie kan een grote extra afzetmarkt bieden voor Nederlandse producten en/of diensten. Smartcheck krijgt regelmatig de vraag van Nederlandse klanten of we ondersteuning kunnen bieden bij het lanceren van hun product of dienst in Duitsland. Wil je meer weten over wat je wel en niet moet doen als je zaken gaat doen met onze Oosterburen? Lees de do’s en dont’s in deze blog.

Do’s:

– Formaliteit. De bedrijfscultuur van Duitsers is veel formeler dan in Nederland. Je partner met “u” (“Sie” in het Duits) aanspreken wordt zeer gewaardeerd. Daarnaast is het niet gebruikelijk om je zakenrelatie met de voornaam aan te spreken. Gebruik liever “Herr/Frau” gevolgd door de achternaam.
– Netwerkbijeenkomsten bezoeken. Als je op een goede manier contacten wil leggen in de Duitse markt, zijn netwerkbijeenkomsten of beurzen een goede ingang om te netwerken met andere bedrijven.
– Informeer jezelf goed over de privacy voorwaarden in Duitsland. De Duitse consument is zeer goed beschermd. Als je bijvoorbeeld een Duitse site wil maken moet je goed opletten dat je aan alle voorwaarden voldoet. Alleen het vertalen van een Nederlandse site in het Duits is niet altijd voldoende!
– Let goed op met kritiek. Duitsers zijn trots en zijn ervan overtuigd dat wat zij doen het beste is. Ze zijn dan ook sneller op hun teentjes getrapt als iemand hier anders over denkt en kunnen dit te persoonlijk opvatten.
– Maak een Xing profiel aan. Dit is de Duitse variant van Linkedin. Maak je eigen en een bedrijfsprofiel aan en je bent als persoon en bedrijf beter zichtbaar inXing logo Duitsland.

 

Dont’s:

– Koude acquisitie (via de telefoon) zal je minder resultaat opleveren dan recht op je doel afstappen en persoonlijk kennis maken.
– Te laat komen. Zeker niet doen. In Nederland is dit ook belangrijk, maar onze Oosterburen zijn over het algemeen heel erg stipt.
– Linkedin als belangrijkste zakelijke online netwerk gebruiken. In Duitsland is Xing met 11 miljoen Duitse bijna 3 keer zo groot als de 4 miljoen Duitse Linkedin gebruikers.

Heb je nog vragen over ondernemen over de grens? Of wil je hulp bij het opzetten van een Xingprofiel? Smartcheck is door haar vestiging in Düsseldorf en haar Duitse medewerkers optimaal in staat deze andere werkwijze succesvol in te zetten en uit te voer en. Smartcheck heeft hierdoor ervaring met Duitse klanten en ondernemers en biedt graag ondersteuning aan Nederlandse bedrijven, die de stap willen zetten om over de grens te gaan. Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.