Bezoekers van een website besluiten binnen enkele seconden of ze blijven of weggaan. Natuurlijk wilt u er zoveel mogelijk aan doen om de bezoekers op uw website te houden. Dit kan onder andere door juist kleurgebruik. Kleuren roepen vaak psychologische en culturele associaties op en kunnen de gemoedstoestand van bezoekers beïnvloeden. U kunt gebruik maken van deze kleuren psychologie en proberen om met specifieke kleuren bepaalde emoties op te roepen bij de bezoekers van uw website. Bewust of onbewust krijgen bezoekers van uw website in één oogopslag een bepaald gevoel bij binnenkomst. Let daarom op de betekenis van kleuren in webdesign om het juiste gevoel over te dragen. Dit is voor elke website anders.

In dit blog vindt u een overzicht van verschillende kleuren en hun betekenis. Ook zullen we telkens een voorbeeld geven van een bekend bedrijf dat deze kleur op hun website gebruikt.

Rood

Rood is een kleur die kracht uitstraalt en een verhogende werking op de bloeddruk heeft. Vaak geassocieerd met liefde, opwinding, hartstocht en passie, maar ook met pijn, gevaar en bloed.

In het voorbeeld de website van Coca Cola.

coca_cola_gb_new_website voor artikel betekenis van kleuren in webdesign

 

Oranje

Net als rood is oranje een agressieve kleur die wordt geassocieerd met energie en enthousiasme. Daarnaast duidt oranje vaak op plezier, creativiteit, warmte en beweging. De kleur kan getypeerd worden als een uitermate positieve kleur die oproept tot actie.

In het voorbeeld de website van de Staatsloterij

logo staatsloterij voor betekenis van kleuren in webdesign

 

Geel

Geel is de kleur van de zon en roept vaak een gevoel van geluk en warmte op. Geel is een vrolijke kleur en valt lekker op.

In het voorbeeld de website van Trout.

trout voor betekenis van kleuren in webdesign

 

Blauw

Als favoriete kleur van de meeste mensen, is blauw een veelgebruikte kleur in website design. Associaties met blauw zijn onder andere: betrouwbaarheid, veiligheid, kalmte en expertise.

In het voorbeeld de website van Skype.

skype blauw voor betekenis van kleuren in webdesign

 

Groen

De kleur groen heeft een kalmerende werking en wordt vaak geassocieerd met vrede, hoop, de natuur, frisheid en verse producten. Groen wordt ook geassocieerd met rijkdom en geld.

In het voorbeeld de website van Evernote.

groen voor betekenis van kleuren in webdesign

 

Bruin

Bruin is net als groen een natuurlijke kleur. Bruin wordt niet gezien als opvallend en we associëren het dan ook met aards, alledaags, onopvallend. Bruin wordt echter ook geassocieerd met betrouwbaarheid, warmte en comfort.

In het voorbeeld de website van Instagallery.

bruin voorbetekenis van kleuren in webdesign

 

Nog een paar laatste tips

  • Het is niet verstandig om veel verschillende kleuren door elkaar te gebruiken. Dit zorgt voor chaos.
  • Stem de kleuren op elkaar af om harmonie te creëren.
  • Zorg voor voldoende contrast tussen de achtergrond kleuren en tekst zodat de website goed leesbaar blijft.

Heeft u nog vragen over kleurgebruik in webdesign? Wilt u kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw bedrijf? Neem dan gerust contact op met één van onze marketingspecialisten.