Google stopt per maart 2018 met Google Drive

In een blogpost heeft Google op 6 september officieel aangekondigd te stoppen met de desktop-applicatie van Google Drive. De applicatie is verouderd en wordt vervangen door een applicatie genaamd ‘Backup and Sync’. Zoals Google het zelf omschrijft:

Google vraagt reguliere gebruikers te switchen van Google Drive naar Google Backup and Sync. Deze nieuwe applicatie combineert de functionaliteit van Google Drive en Google Photo’s.

De zoekgigant heeft daarnaast aangegeven dat het een nieuwe feature heeft uitgerold genaamd Drive File Stream. Hiermee kunnen zakelijke gebruikers makkelijk en snel alle Google Drive-bestanden benaderen en zijn zij minder tijd kwijt met de synchronisatie met de harde schijf. De feature is vanaf 26 september beschikbaar.

Google Drive niet meer ondersteund

De desktop-applicatie van Google Drive wordt vanaf 11 december 2017 niet meer ondersteund, waarna op 12 maart 2018 definitief de stekker uit de applicatie wordt getrokken.
Wat nu? Raak ik al mijn bestanden kwijt? Geen paniek, voor de meeste mensen zal er niets veranderen! Veruit de meeste gebruikers van Google Drive gebruiken de applicatie via hun browser (de web-app). Ter vervanging van de desktop-applicatie komt Google met een tweetal opties, een voor de reguliere gebruiker en een voor de zakelijke gebruiker.

Nieuwe alternatieven voor Google Drive

Allereerst de optie voor de zakelijke gebruiker. Deze dienst, genaamd Google Drive File Stream, is ontwikkeld voor alle Google G-Suite-leden (premium Google-account). Met Drive File Stream worden alle bestanden die in de Drive gebruikt worden rechtstreeks gestreamd vanuit de Cloud. Zo wordt er minder schijfruimte van je apparaat gebruikt en wordt er een minimale grootte aan bestanden opgeslagen op je lokale schijven. Daarnaast wordt er tweezijdig gesynchroniseerd, dus alle bestanden zijn constant up-to-date. Ook handig wanneer je veel samenwerkt: de Drive-mappen van teamgenoten/collega’s zijn makkelijk en snel toegankelijk.

Naast de zakelijke oplossing komt Google ook met een vervanger voor de reguliere Google Drive-gebruiker. Met Google Backup and Sync worden alle bestanden die op de Google Drive staan gesynchroniseerd naar bestanden op de lokale pc. Dit werkt twee kanten op,

  1. De bestanden die offline worden aangepast worden online bijgewerkt.
  2. Ook de beheerdersfuncties, die in Google Drive zijn opgenomen, overgenomen door Backup and Sync.

Hieronder zijn de verschillen tussen de twee systemen schematisch weergegeven:

 

 

Werkt u momenteel ook met Google Drive?

Dan moet u, in het geval dat u gebruik maakt van de desktop-applicatie, vanaf maart 2018 overschakelen op Google Drive File Stream ofwel Google Backup and Sync. Voor bedrijven die veel online werken, is Drive File Stream een uitstekende vervanger, aangezien hiermee weinig tot geen gebruik wordt gemaakt van de beschikbare ruimte op de lokale schijf. Alles staat in de Cloud en wordt tweezijdig gesynchroniseerd, dus de bestanden blijven constant up-to-date en misschien nog belangrijker, overal binnen handbereik! Daarnaast staan in een overzicht zowel uw eigen Drive als ook Drive-mappen van uw collega’s. Kortom, Google Drive File Stream lijkt voor de zakelijke gebruiker de ideale tool om op over te schakelen vanuit Google Drive!

Voor de reguliere gebruiker vind er geen grote verandering plaats. Backup and Sync lijkt veel op de desktop-applicatie van Google Drive, het is in feite een update van de huidige applicatie. Maar nogmaals, gebruikt u Google Drive alleen in uw browser, dan hoeft u zich nergens zorgen om te maken!

Wij hebben dit bekeken vanuit ons eigen gebruiksgemak. Wij weten er veel van maar de expert blijft natuurlijk Google zelf. Wil je meer informatie? Dan verwijzen wij je door naar Google Support