“Met Facebook ben je verbonden en deel je alles met iedereen in je leven.”

Een vrouw schrijft op internet dat haar man haar zag in een Facebookadvertentie met single vrouwen. Zij wist van niets. Facebook kan jouw foto’s en posts gebruiken voor haar advertenties als je niet oplet. En dit bericht van Facebook maakt ons privacyprobleem nog zorgelijker: “Door onze diensten na 1 januari 2015 te gebruiken, ga je ­akkoord met onze bijgewerkte voorwaarden, ons gegevensbeleid en ons cookiebeleid. Ook ga je ermee akkoord dat je advertenties te zien krijgt op basis van de apps en de websites die je gebruikt.” Als je in 2015 inlogt op Facebook, ga je akkoord met de nieuwe gebruiksvoorwaarden. Zeggen dat je het hier niet mee eens bent of het posten van een eigen verklaring op je tijdlijn zal je hierbij niet helpen. De slogan van Facebook: “Met Facebook ben je verbonden en deel je alles met iedereen in je leven” wordt ineens heel letterlijk genomen. Door de nieuwe voorwaarden kan Facebook meer en betere advertenties maken toegespitst op jouw surfgedrag en zelfs jouw foto’s gebruiken in advertenties. Wat de belangrijkste veranderingen zijn, lees je in deze blog.

Facebook verzamelt de data van al haar diensten.Facebook
De belangrijkste verandering is dat Facebook nog meer data van haar leden verzamelt en deelt door middel van diensten, kanalen en partners. Facebook gaat alle informatie die ze van je hebben via Instagram en Whatsapp (dit zijn diensten in het bezit van Facebook!) koppelen aan je Facebook account om jouw dataprofiel nog completer te maken. Facebook heeft toegang tot alle data die je met je vrienden deelt, contacten van je adresboek uit je telefoon, je locatiegegevens en alle informatie over het apparaat (mobiel, laptop enzv) dat je gebruikt. Eerst probeerde Facebook nog te verdoezelen hoeveel ze van je weten, maar uit de nieuwe voorwaarden blijkt dat jouw internetgedrag door Facebook gevolgd kan worden .

Je vrienden bepalen wat jouw privacy-instellingen zijn.
Facebook heeft na een golf van kritiek over de ingewikkelde privacy-instellingen de dienst ‘Privacy Basics’ ontwikkeld, die het makkelijker zou maken om je privacy-instellingen aan te passen. Dit lijkt veelbelovend, helaas wijst de praktijk iets anders uit. Je kan namelijk alle instellingen toevoegen die je wilt, zodra een vriend je bericht echter deelt of liked, is het bericht onderhevig aan zijn privacy-instellingen. Als hij het dus liked en ingesteld heeft dat iedereen het mag zien, dan kan iedereen het bericht ook echt zien.

Wat kan je doen om te voorkomen dat al je persoonlijke data voor Facebook inzichtelijk worden?
Als je onder de nieuwe voorwaarden uit wil komen, kun je het beste je profiel verwijderen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want je mist zo wel alle leuke foto’s en filmpjes van je vrienden

Er is inmiddels ook een actiegroep opgericht “Europe vs. Facebook”. Deze groep wil gezamenlijk een rechtszaak opzetten tegen Facebook. Als je hier meer over wil lezen kan je hun website bekijken.

Heb je na het lezen van deze blog nog meer vragen over Facebook? Of heb je vragen over adverteren op Facebook? Onze online marketing experts beantwoorden je vragen graag! Je kan ons bereiken via de website of via +31(0)85 002 1300.