Binnen marketing wordt er onderscheid gemaakt tussen B2B marketing (Business to Business) en B2C marketing (Business to Consumer). B2B wil zeggen dat bedrijven zich richten op andere bedrijven met de marketing. Bij B2C richten bedrijven zich op de consument.

Met meer dan 1,5 miljoen bedrijven in Nederland, hebben veel bedrijven te maken met B2B marketing. Daarom volgen er in deze blog enkele feitjes.

Kenmerken B2B Markt

De B2B markt is anders dan de B2C markt. Een aantal kenmerken van de B2B markt zijn dat deze minder prijsgevoelig is en een rationeler inkoopgedrag, doordat het vaak om grotere bedragen gaat en om meer verantwoordelijkheden. Daarnaast is er vaak sprake van een langdurige relatie tussen de klant en de leverancier en is er een afgeleide vraag. Dit betekent dat de vraag wordt afgeleid van de consumentenvraag.

Online B2B Marketing

Steeds meer bedrijven zijn online aanwezig en de marketingactiviteiten verschuiven hierdoor van offline (print) naar online. De verschuiving komt niet uit het niets. Het is gemiddeld 62% procent goedkoper dan de traditionele marketing middelen.

Een van de belangrijkste redenen voor het gebruik van online B2B marketing is het generen van leads. De manier die wordt gebruikt om deze leads en beslissers van een bedrijf te bereiken is voor 88% van de B2B-marketeers content marketing.

De drie meest succesvolle vormen van content voor B2B marketing zijn video, geschreven tekst en afbeeldingen. De populairste kanalen om deze content te plaatsen zijn de eigen website, e-mail, webinars en sociale media. Betreffende sociale media geeft 53% van de bedrijven, die een B2B aankoop willen doen, aan dat ze sociale media in hun vooronderzoek betrekken voor zowel informatie over het product als over de (mogelijke) leverancier. De populairste sociale media kanalen voor bedrijven zijn LinkedIn (94%) en Twitter (87%).

Betaald Online Adverteren

Betreffend betaald adverteren worden de meeste leads gegenereerd via de volgende kanalen:
• Zoekmachine marketing (Google) 55%
• Promoted posts* (Facebook) 48%
• Sociale media advertenties** 45%

Wil je meer weten over B2B marketing of er zelf gebruik van gaan maken? Neem dan contact op met Smartchecked.